Allt du behöver veta om EU-valet

Här kan du hitta praktiskt information om hur du röstar, om du får rösta occh hur du röstar från ett annat land. Och så finns det lite annat som kan vara kul att känna till.

Använd knapparna nedan för att hoppa direkt till det kapitel som intresserar dig eller scrolla nedåt på sidan för att läsa allt.

Är det första gången du ska rösta? Grattis!

Senast den 8 maj, när förtidsröstningen öppnar, ska du ha fått ditt röstkort. Den kommer till din folkbokföringsadress. Den tar du med dig när du ska rösta.  

Nytt för detta val är att du väljer din röstsedel bakom en skärm. Detta för att skydda valhemligheten, att ingen annan ska veta vad du röstar på. 

Från och med den 8 maj kan du rösta i vilken röstningslokal för förtidsröstning som helst i landet. Glöm inte ditt röstkort om du ska förtidsrösta! På valdagen den 26 maj kan du endast rösta i din egen vallokal, men du behöver inte ha med dig ditt röstkort då.  

Att rösta i EU-valet! Så funkar det i vallokalen! 

Att rösta i EU-valet är enkelt, det går till på samma sätt som när vi röstar i riksdagsvalet. I många länder behöver du registrera dig för att rösta, men inte i Sverige. Det som krävs för att få rösta är en giltig legitimation (t.ex. Pass, körkort eller nationellt id) samt ett röstkort som du ska ha fått hemskickat i brevlådan. På röstkortet står det också vilken vallokal som du ska gå till för att rösta, oftast den som ligger närmast där du bor.  

I vallokalen finns valsedlar för olika partier, du får ta hur många valsedlar du vill om du t.ex. inte vill visa vilket parti du tänker rösta på. Rösthemligheten är en viktig del av ett demokratiskt samhälle, och du kan till och med bli dömd om du tvingar någon att berätta vem de röstar på mot deras vilja.  

När du har valt vilket parti du vill rösta på så kan du också välja att kryssa en person som står på listan i detta partiet, det man brukar kalla för personröstning. Om en person får tillräckligt många personröster så kan den ta en plats i parlamentet trots att den står längre ner på listan. Du får enbart lägga ner en valsedel i varje kuvert, annars blir din röst ogiltig.  

Om du inte hittar valsedel för det partiet du vill rösta på, så kan du skriva partiets namn på en blank valsedel. Detta förutsätter att partiet ställer upp i EU-valet. Du kan såklart också rösta blankt, det vill säga att du lägger ner en blank valsedel i ditt kuvert.  

Så här gör du steg för steg:

agsdi-id-card

Giltig legitimation

Leta fram en giltig legitimation. Det är nämligen det som krävs för att få rösta. Det går bra med pass, körkort eller nationellt id. Kom också ihåg det röstkort som du ska ha fått hemskickat i brevlådan.

agsdi-location

Gå till din röstlokal

Med ditt id-kort och ditt röstkort i handen är det dags att traska ner till din röstlokal. På röstkortet står det vilken vallokal som du ska gå till för att rösta, oftast är det den som ligger närmast där du bor.  

agsdi-pencil

Plocka på dig valsedlar

Nytt för i år är att du hittar valsedlar bakom en skärm. Hittar du inte en valsedel för det parti du vill rösta på så kan du ta en blank och skriva partiets namn.

När du tagit din valsedel så kan du välja om du vill kryssa för en särskild person som står på valsedeln.

agsdi-message-3

Lämna in din röst

Nu har du din valsedel, kanske har du också kryssat en person. Då är det dags att lägga ner din valsedel i kuvertet. Kom ihåg att du bara får lägga ner en valsedel i kuvertet, annars räknas inte din röst.

Lämna sedan ditt kuvert till röstförättarna som sitter i rummet.

Men får jag ens rösta! Vem har rösträtt? 

personer får rösta i årets EU-val i Sverige

%

är mellan 18-29 år

Du får rösta i EU-valet om du är: 

18 år senast på valdagen den 26 maj

svensk medborgare och är eller har varit folkbokförd i Sverige, eller 

medborgare i något av EU:s medlemsländer, är folkbokförd i Sverige
och har anmält dig till röstlängden senast den 26 april. 

Är du svensk medborgare och folkbokförd i ett annat EU-land?

Då kan du anmäla dig till röstlängden för val till Europaparlamentet i det landet. Om du är upptagen i röstlängden i ett annat land inom EU stryks du från den svenska röstlängden. Samma regler gäller för medborgare i andra EU-länder. 

Är du medborgare i ett annat EU-land och folkbokförd i Sverige?

Då är det samma regler som ovan. Du kan anmäla dig eller avanmäla dig till den svenska röstlängden beroende på vilket av länderna du vill rösta i/för.

Har du dubbla medborgarskap i två EU-länder?

Då kan du ha tagits med i båda länders röstlängd. Du får själv bestämma vilket land du vill rösta.  

Bor du på någon annan plats än du är folkbokförd i Sverige?

Då kan du rösta i en vallokal som är öppen för förtidsröstning, även på valdagen. Då måste du ha med dig ditt röstkort, oavsett om du förtidsröstar eller inte. Det skickas till din folkbokföringsadress i början av maj. Röstkortet används för att skicka din röst till det valdistrikt som du tillhör genom din folkbokföringsadress i din hemkommun.

Varför ska jag rösta? Vad tjänar det till?

EU-lagstiftning står över svensk lagstiftning.

50 procent av alla beslut på nationell nivå och 60 (!) procent av alla kommunala beslut påverkas av EU-lagstiftning.

Alltifrån upphandlingar till skolor och äldreboenden i kommunen till migrationslagstiftning i riksdagen påverkas av EU:s lagar och regler. Alltså kan inte våra svenska lagstiftare och beslutsfattare ändra på allt de kanske vill ändra på utan EU. Så vill du påverka, rösta i EU-valet.  

Parlamentet har mycket makt och alla förslag måste godkännas av parlamentet: de kan förhandla och skriva om lagförslag. Parlamentet är alltså ingen låtsasgrej, det är en av EU:s viktigaste institutioner och den enda direktvalda EU-institutionen. 

%

av alla nationella beslut

%

av alla kommunala beslut

Jag bor inte i Sverige. Hur gör jag?

Om du är utlandssvensk får du ett utlandsröstkort ungefär 50 dagar innan valet. Kortet kan användas både vid brevröstning och röstning på ambassad eller konsulat. 

Det finns två sätt att rösta på i utlandet:

Förtidsrösta

På svenska ambassaden eller konsulatet i landet. 

I länken nedan finns en lista på en stor del av världens länder och hur en går tillväga för att rösta om en befinner sig där under röstningsperioden. T.ex. finns det information om vilka konsulat och ambassader som håller i röstmottagning. Det är viktigt att veta att du inte kan rösta i utlandet på valdagen, utan endast förtidsrösta från den 2 maj. 

Brevrösta

Om du vill brevrösta, tillexempel om det inte finns möjlighet att förtidsrösta i landet du befinner dig i, så kan du skicka din röst från och med den 11 april.

För att den ska räknas så måste den ha kommit fram i tid till rösträkningen på valdagen. Om du är folkbokförd i utlandet så kommer allt material automatiskt till dig. Är du inte folkbokförd i utlandet så kan du beställa material från Valmyndighetens sida

Men vad gör egentligen Valmyndigheten?

Valmyndigheten är den myndighet i Sverige som centralt ansvarar för genomförandet av val och nationella folkomröstningar.

De arbetar tillsammans med länsstyrelserna och kommunerna. Länsstyrelsen är den regionala valmyndigheten och valnämnden i varje kommun är den lokala valmyndigheten. Länsstyrelsen bestämmer exempelvis valdistrikt och gör den slutgiltiga rösträkningen medan valnämnderna i kommunerna bär ansvaret för genomförandet av röstningen inom kommunen.  

I samarbete med

Sidan är skapad och drivs av LSU – Sveriges Ungdomsorganisationer | 2019 | Foto och layout av Joakim Lindgren